1. Keliakian esiintyvyys

Suomessa keliakiaa on tutkittu paljon, ja tämä näkyy myös käytännön diagnostiikassa. Keliakiaa sairastaa Suomessa 2 % väestöstä eli yli 100 000 henkilöä. Näistä on kuitenkin diagnosoitu vasta reilu kolmannes eli noin 40 000 henkilöä.

Keliakiaa esiintyy aikuisilla ja iäkkäillä enemmän kuin lapsilla. Lapsilla keliakian esiintyvyys on vain 0,5 %, mutta ikääntyneillä jo 2,5 %.

Keliakian esiintyvyydessä on aina ollut suuria eroja eri maissa. Osin erot ovat todellisia, koska taudin yleisyyteen vaikuttavat muun muassa perintötekijöiden yleisyys väestössä sekä se, kuinka paljon käytetään gluteenipitoisia viljatuotteita.

2. Keliakia ja ihokeliakia sairautena

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän proteiinin, gluteenin, aiheuttama elinikäinen sairaus. Sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ehkäisee hoitamattoman keliakian aiheuttamia lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, hedelmättömyyttä ja pahanlaatuisia kasvaimia.

Keliakian puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius, gluteeni ja mahdollisesti vielä jokin muu tekijä. Keliakia on perinnöllinen autoimmuunisairaus. Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa. Keliakia ilmenee monimuotoisin oirein, jotka ovat hyvin yksilöllisiä.

3. Keliakian hoito

Keliakian ainoa hoito on elinikäinen ja tarkka gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliohoidon tavoitteena on korjata ohutsuolen limakalvovaurio ja poistaa hoitamattomasta keliakiasta aiheutuvat oireet. 

Gluteenittomasta ruokavaliosta poistetaan gluteeni, jota on vehnää, ruista tai ohraa sisältävissä ruoissa ja elintarvikkeissa. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla kasveilla, joita ovat esimerkiksi riisi, maissi, tattari, hirssi, kvinoa ja gluteeniton kaura.

(Vuonna 2017 keliakian hoitoon määrätty gluteeniton ruokavalio aiheutti ylimääräisiä kustannuksia 62 euroa kuukaudessa eli yhteensä 744 euroa vuoden aikana. )

4. Oireita viljasta ilman keliakiaa?

Gluteeni voi aiheuttaa oireita myös niille, jotka eivät sairasta keliakiaa. Gluteeniherkkyys ilman keliakiaa voidaan todeta silloin, kun keliakian ja vilja-allergian mahdollisuus on suljettu pois. Tällöin keliakiavasta-aineet ovat negatiiviset. Gluteeniton ruokavalio auttaa oireisiin. 

5. Sanotaan, että keliakian hoidossa pitää olla murun tarkka. Mitä se tarkoittaa käytännössä

Se tarkoittaa sitä, että gluteenitonta ruokavaliota on noudatettava niin tarkasti, ettei vahingossa syö esim. tavallisen leivän muruja. Kotona pöydät pyyhitään ja kädet pestään ennen gluteenittoman ruoan valmistusta ja varmistetaan, että kaikki käytettävät välineet ovat puhtaita. 

Gluteenittomille tuotteille varataan oma kaappi tai ylähylly muusta kaapista. Gluteenittomien tuotteiden rasiat ja pussit suljetaan niin kuivakaapissa, jääkaapissa kuin pakastimessakin.

Voit lukea täältä lisää: https://www.keliakialiitto.fi/ammattilaiset/horeca/gluteenittomuuden-vaatimukset/

6. Kuka voi käyttää Gluteenittoman palvelun merkkiä?

Keliakialiitto on kehittänyt Gluteenittoman palvelun merkin helpottamaan gluteenitonta ruokailua kodin ulkopuolella. Merkin avulla kahvila tai ravintola kertoo helposti gluteenittomien annosten saatavuudesta asiakkaalle ja asiakas puolestaan voi luottaa yrityksen gluteenittomaan osaamiseen.

Jotta yritys voi saada Gluteenittoman palvelun merkin itselleen, sen on täytettävä merkin myöntämiskriteerit. Kriteerit koskevat gluteenittomuuden toteutumista yrityksen toiminnassa.

Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeus on luvanvarainen ja maksullinen.
Sen käyttöoikeutta  haetaan Keliakialiitosta. Tutustu Gluteenittoman palvelun merkin saaneisiin yrityksiin Keliakialiiton verkkosivuilta.

Lähde:

Keliakialiitto ry
 www.keliakiliitto.fi